Το ρεβανί της Βέροιας
Το ρεβανί, γνωστό κι ως ριβανί είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Το ρεβανί της Βέροιας είναι το παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα. Στην νότια Ελλάδα κυρίως μπορεί να το συναντήσει κανείς και ως ραβανί. Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία φέροντας το ίδιο όνομα με τα ελληνικά, revani, στον Αραβικό κόσμο επίσης όπου αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειοφέροντας διάφορα ονόματα. Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι.
Υλικά
Για το σιρόπι
6 φλ νερό
5 φλ ζάχαρη
Ξύσμα απο 1 λεμόνι
1 κγ χυμό λεμονιού
1 κσ γλυκόζη
Βράζουμε όλα μαζί 10 λεπτά
Για το ρεβανί
5 αυγά
2 γιαουρτάκια πρόβεια με πέτσα
1/2 κγ σόδα
1 1/2 ποτήρι αλεύρι
1 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
1 μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
2 βανίλιες
5 αυγά
1 1/2 ποτήρι ζαχαρη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι
Ξεχωρίζουμε τους κρόκους απο τα ασπράδια
Χτυπάμε τα ασπράδια χωριστά σε αραιή μαρέγκα
Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το λικέρ
Προσθέτουμε μέσα στους κρόκους το ένα γιαούρτι, και τα ασπράδια
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ
Στο δεύτερο γιαούρτι ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας με τα αυγά εναλλάξ το αλεύρι και το γιαούρτι ,χτυπάμε να ομογενοποίηθει το μείγμα και το ρίχνουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω στις αντιστάσεις για 30 με 45 λεπτά να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί καλά
Χαράζουμε το ρεβανί και το σιροπιάζουμε ,πρέπει να είναι το ρεβανί ζεστό οχι καυτό και το σιρόπι χλιαρό
Καλή επιτυχία !
Georgia Koutrouli
Το ρεβανί, γνωστό κι ως ριβανί είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Το ρεβανί της Βέροιας είναι το παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα. Στην νότια Ελλάδα κυρίως μπορεί να το συναντήσει κανείς και ως ραβανί. Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία φέροντας το ίδιο όνομα με τα ελληνικά, revani, στον Αραβικό κόσμο επίσης όπου αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειοφέροντας διάφορα ονόματα. Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι.
Υλικά
Για το σιρόπι
6 φλ νερό
5 φλ ζάχαρη
Ξύσμα απο 1 λεμόνι
1 κγ χυμό λεμονιού
1 κσ γλυκόζη
Βράζουμε όλα μαζί 10 λεπτά
Για το ρεβανί
5 αυγά
2 γιαουρτάκια πρόβεια με πέτσα
1/2 κγ σόδα
1 1/2 ποτήρι αλεύρι
1 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
1 μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
2 βανίλιες
5 αυγά
1 1/2 ποτήρι ζαχαρη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι
Ξεχωρίζουμε τους κρόκους απο τα ασπράδια
Χτυπάμε τα ασπράδια χωριστά σε αραιή μαρέγκα
Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το λικέρ
Προσθέτουμε μέσα στους κρόκους το ένα γιαούρτι, και τα ασπράδια
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ
Στο δεύτερο γιαούρτι ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας με τα αυγά εναλλάξ το αλεύρι και το γιαούρτι ,χτυπάμε να ομογενοποίηθει το μείγμα και το ρίχνουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω στις αντιστάσεις για 30 με 45 λεπτά να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί καλά
Χαράζουμε το ρεβανί και το σιροπιάζουμε ,πρέπει να είναι το ρεβανί ζεστό οχι καυτό και το σιρόπι χλιαρό
Καλή επιτυχία !
Georgia Koutrouli
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου