Πάμε στο Θεσσαλικό κάμπο να γευτούμε μια παραδοσιακή πίτα!!
Πλαστός Θεσσαλίας με καλαμποκάλευρο!!
Υλικά
Για τη ζύμη:
800 γρ. καλαμποκάλευρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 γρ τυρί φέτα, τρίμματα
1 αυγο
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο για τα χόρτα
Επιπλέον:
60 γρ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
80 γρ. βούτυρο + 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο για να περιχύσουμε την πίτα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Διαλέγουμε μια ποικιλία χορταρικών και μυρωδικών, ανάλογα με την εποχή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο.
Τα πλένουμε καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα χόρτα με το τυρί, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και το αυγο .Ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό, τόσο ώστε να πάρουμε μια ζύμη ψιχουλιαστή, που όμως θα είναι μαλακή και θα απλώνεται στο ταψί μας.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας με τα 60 γρ. βούτυρο (θέλει μπόλικο βούτυρο η πίτα αυτή)
Χωρίζουμε την ζύμη στη μέση
Απλώνουμε στην βάση του ταψιού το ενα μισό της ζύμης, πατώντας την και με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί καλά. Το πάχος της ζύμης δεν θα ξεπερνά το 1 εκατοστό.
Πάνω από την ζύμη ρίχνουμε το μείγμα των χορταρικών.
Με το υπόλοιπο της ζύμης, καλύπτουμε τα χόρτα
Κόβουμε σε κομμάτια τα 80 γρ. βούτυρο και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της πίτας. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν επιφάνεια και βάση.
Καλή επιτυχία!!!
Πλαστός Θεσσαλίας με καλαμποκάλευρο!!
Υλικά
Για τη ζύμη:
800 γρ. καλαμποκάλευρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 γρ τυρί φέτα, τρίμματα
1 αυγο
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο για τα χόρτα
Επιπλέον:
60 γρ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
80 γρ. βούτυρο + 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο για να περιχύσουμε την πίτα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Διαλέγουμε μια ποικιλία χορταρικών και μυρωδικών, ανάλογα με την εποχή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο.
Τα πλένουμε καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα χόρτα με το τυρί, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και το αυγο .Ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό, τόσο ώστε να πάρουμε μια ζύμη ψιχουλιαστή, που όμως θα είναι μαλακή και θα απλώνεται στο ταψί μας.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας με τα 60 γρ. βούτυρο (θέλει μπόλικο βούτυρο η πίτα αυτή)
Χωρίζουμε την ζύμη στη μέση
Απλώνουμε στην βάση του ταψιού το ενα μισό της ζύμης, πατώντας την και με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί καλά. Το πάχος της ζύμης δεν θα ξεπερνά το 1 εκατοστό.
Πάνω από την ζύμη ρίχνουμε το μείγμα των χορταρικών.
Με το υπόλοιπο της ζύμης, καλύπτουμε τα χόρτα
Κόβουμε σε κομμάτια τα 80 γρ. βούτυρο και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της πίτας. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν επιφάνεια και βάση.
Καλή επιτυχία!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου