Πάμε Μεσσηνία να φτιάξουμε γαλόπιτα!!
Η μεσσηνιακή γαλατόπιτα, ή γαλόπιτα όπως είθισται να λέγεται, είναι παραδοσιακό επιδόρπιο της περιοχής και φτιάχνεται συνήθως μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και όλη την εβδομάδα της Τυρινής, αρκεί να έχουμε καλό, φρέσκο γάλα.
Υλικά:
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή ένα φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
λίγο βούτυρο για το ταψί
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
1/2 κγ άρωμα λεμονιού
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα. Όταν είναι χλιαρό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ζωηρά. Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις πήξει ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες και το αρωμα λεμονιουΚατεβάζουμε απ' τη φωτιά.
Όταν η κρέμα μας γίνει χλιαρή, της ρίχνουμε τα 5 αυγά, τα οποία νωρίτερα έχουμε χτυπήσει καλά. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί μεσαίου μεγέθους. Το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά. Αν δούμε ότι η πίτα μας αρπάζει σε χρώμα, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.Σημείωση:Αν την θέλουμε λιγότερο γλυκιά, κρατάμε ένα μέρος της ζάχαρης για να το προσθέσουμε αφού δοκιμάσουμε τη γεύση ενώ η κρέμα είναι ακόμη στην κατσαρόλα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου