Λαδόπιτα Λευκάδος παραδοσιακή

 Πάμε Λευκάδα για μια παραδοσιακή λαδόπιτα !!!!
Αυτό είναι το πιο κοινό γλυκό σε ολόκληρο το νησί,το φτιάχνουν σε χαρές, σε γιορτές, σε πανηγύρια. Το φτιάχνουν και την Πρωτοχρονιά, οπότε το λένε Βασιλόπιτα, αλλά και στους γάμους, όποτε το ονομάζουν Γαμόπιτα. Πρόκειται για ένα χαλβά αλευρένιο, ο οποίος στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο. Περιέχει λάδι και αλεύρι, ενώ γλυκαίνει με πεκιμέζι, μέλι ή ζάχαρη.
Η συνταγή που σας δίνω είναι της κυρίας Μαρίας απο την Λευκάδα, όπου και διατηρεί το γνωστό κατάστημα "Οι πίτες της Μαμάς " και πριν λίγες μέρες έγινε γιαγιά!!
Η λαδόπιτα, αν φτιαχτεί από καλό χέρι, είναι πραγματικά εξαιρετική. Χρειάζεται προσήλωση στις λεπτομέρειες της διαδικασίας για να πετύχετε το καλό αποτέλεσμα.Η καταγωγή της( χουσμερής )είναι από την αγροτική Λευκάδα, που το λάδι ήταν από την οικογενειακή παραγωγή. Οι κάτοικοι της πόλης αγόραζαν το λάδι -που ήταν πάντα πολύτιμο και ακριβό- αλλά τα νεότερα χρόνια, μετά τον πόλεμο, υιοθέτησαν τη χουσμερή κυρίως για την Πρωτοχρονιά.
Πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι η πίτα δεν πρέπει να ξεπερνάει σε πάχος τα 3-3½ εκατοστά για να ψηθεί καλά. Για να μη λασπώνει, πρέπει να ψηθεί καλά στην κατσαρόλα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη
8 ποτήρια νερό
λίγη κανέλλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΒΑ
2 κιλά αλεύρι
1 750 γρ λάδι
Για μετά το ψήσιμο:ζάχαρη (όχι άχνη) και κανέλα
Διαδικασία:
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βρασουν και να μείνουν τα 2/3 . Διατηρούμε το σιρόπι καυτό. Σε άλλη ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Αυτό είναι κρίσιμο σημείο: πρέπει να κάψει τόσο πολύ που, όταν το παίρνουμε με την ξύλινη κουτάλα, να κάνει «δοντάκια» πάνω στην κουτάλα. Τότε αρχίζουμε να ρίχνουμε αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε ζωηρά για να μη μείνει αδιάλυτο σε κόμπους.Προσοχή! Θα ρίξουμε τόσο αλεύρι, ώστε το μείγμα να είναι μελάτο, δηλαδή να ρέει όταν το σηκώνουμε με την κουτάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ροδίσει το αλεύρι και να βγάζει μια ωραία μυρωδιά ψημένου. Τότε ρίχνουμε 2-3 κουτάλες από το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε ρίχνοντας άλλο λίγο σιρόπι και ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί όλο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι η μάζα να ζεκολλάει από την κατσαρόλα. Τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά.Πασπαλίζουμε το ταψί με σουσάμι. Βάζουμε μέσα το χαλβά και τον στρώνουμε για να έχει το ίδιο πάχος παντού. Πασπαλίζουμε σουσάμι και στην επιφάνεια και με ένα κομμάτι λαδόχαρτο και ένα κουτάλι λιαίνουμε την επιφάνεια της πίτας. Την κόβουμε σε ρόμβους και αν θέλουμε βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού ένα ασπρισμένο αμύγδαλο.Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C (αν έχουμε αέρα στους Ι80C) γύρω στα 45′ , μέχρι να κάμει κρούστα. Ξεφουρνίζουμε την πίτα και μετά από 5΄-Ι0΄ λεπτά την πασπαλίζου με ζάχαρη και κανέλα. Την κόβουμε όταν κρυώσει εντελώς.
Καλή επιτυχία!!
Georgia Koutrouli

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου