Υλικά
500 γρ. γίγαντες
1 κρεμμύδι
3 στικ σέλερι
2 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά
2 σκ. σκόρδο
70 γρ. ελαιόλαδο
1 στικ κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. λευκό κρασί
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
300 γρ. νερό
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κλ. δεντρολίβανο
1 κύβο κότας
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι σέλινο
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
φέτα ,ψωμί
πιπέρι,μπούκοβο ,ελαιόλαδο
Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ, γεμίζουμε με νερό, ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε να μουλιάσουν για 12-24 ώρες.
Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους ξεπλένουμε με νερό για να φύγει το αλάτι.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα φασόλια και αρκετό νερό, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. (Μπορεί να πάρει παραπάνω από 1 ώρα να μαλακώσουν καθώς εξαρτάται από την ποικιλία του φασολιού.)
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τους γίγαντες, τους μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, τα σέλερι, τα καρότα, την πιπεριά και το σκόρδο.
Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα πίσω σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κομμένα λαχανικά, το στικ κανέλας, τα φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και το νερό, και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το δεντρολίβανο, τον κύβο, το αλάτι, το πιπέρι και τα φασόλια, ανακατεύουμε, και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σέλινο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τα φασόλια σε ένα ταψί διαστάσεων 25x35 εκ. και καλύπτουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά. (Κάθε 15 λεπτά δοκιμάζουμε τα φασόλια. Όταν μαλακώσουν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά.)
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φέτα και ψωμί και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και μπούκοβο.
Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους ξεπλένουμε με νερό για να φύγει το αλάτι.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα φασόλια και αρκετό νερό, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. (Μπορεί να πάρει παραπάνω από 1 ώρα να μαλακώσουν καθώς εξαρτάται από την ποικιλία του φασολιού.)
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τους γίγαντες, τους μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, τα σέλερι, τα καρότα, την πιπεριά και το σκόρδο.
Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα πίσω σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κομμένα λαχανικά, το στικ κανέλας, τα φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και το νερό, και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το δεντρολίβανο, τον κύβο, το αλάτι, το πιπέρι και τα φασόλια, ανακατεύουμε, και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σέλινο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τα φασόλια σε ένα ταψί διαστάσεων 25x35 εκ. και καλύπτουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά. (Κάθε 15 λεπτά δοκιμάζουμε τα φασόλια. Όταν μαλακώσουν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά.)
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φέτα και ψωμί και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και μπούκοβο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου