Υλικά για τρεις λαγάνες
• 30 γρ. μαγιά νωπή
• 240 γρ. (περίπου 1 φλιτζ.) νερό χλιαρό
• 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο για ζυμωτό ψωμί ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 2 κουταλιές ταχίνι
• 1 1/2 φλιτζ. νερό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
• σουσάμι, για πασπάλισμα
• μαυροσούσαμο, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
• παπαρουνόσπορος, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
• 30 γρ. μαγιά νωπή
• 240 γρ. (περίπου 1 φλιτζ.) νερό χλιαρό
• 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο για ζυμωτό ψωμί ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 2 κουταλιές ταχίνι
• 1 1/2 φλιτζ. νερό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
• σουσάμι, για πασπάλισμα
• μαυροσούσαμο, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
• παπαρουνόσπορος, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
• Το προηγούμενο βράδυ διαλύουμε, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, τη μαγιά στα 240 γρ. χλιαρό νερό.• Ανακατεύοντας ρίχνουμε όσο από το αλεύρι χρειάζεται για να φτιάξουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
• Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τον χυλό της μαγιάς για 8 - 10 ώρες σε ζεστό περιβάλλον, χωρίς να ασχοληθούμε καθόλου μαζί του.
• Την επομένη, βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε λακκούβα και ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι ,το ταχίνι, το νερό και τον χυλό της μαγιάς.
• Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και ελαστική ζύμη.
• Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ή τρία ή περισσότερα μέρη, ανάλογα με το πόσες και τι μεγέθους λαγάνες θέλουμε να φτιάξουμε.
• Πλάθουμε κάθε μέρος ζύμης σε μπάλα. Οι τρεις μπάλες μας βγάζουν τρεις λαγάνες μεσαίου μεγέθους.
• Βάζουμε τις μπάλες σε μια λεκάνη, την οποία καλύπτουμε με μεμβράνη.
• Tις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα.
• Κατόπιν, απλώνουμε μία λαδόκολλα σε μία επιφάνεια εργασίας και πάνω σε αυτήν ανοίγουμε με τον πλάστη μία μπάλα ζύμης στο οβάλ σχήμα της λαγάνας.
• Την αφήνουμε στην άκρη, μαζί με τη λαδόκολλα, να φουσκώσει για 20 λεπτά και εν τω μεταξύ φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο τις υπόλοιπες λαγάνες.
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° - 200° C (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο δικός μας), στις αντιστάσεις.
• Βάζουμε την πρώτη λαγάνα μαζί με τη λαδόκολλα σε ένα ταψί και με τα δάχτυλα κάνουμε τα κλασικά βαθουλώματα στην επιφάνειά της.
• Την περνάμε με ένα πινέλο που έχουμε βουτήξει σε νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή/και μαυροσούμαμο ή/και παπαρουνόσπορο.
• Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου