Ηπειρώτικη κοθρόπιτα ή ουρίζνικ






Ηπειρώτικη κορθόπιτα από την Λίτσα Μουτα!
Μια υπέροχη και ιδιαίτερη πίτα της Ηπείρου που την έφτιαχναν την πρωτοχρονιά 
 Για τη ζύμη 

• 500 γρ. αλεύρι σκληρό 

• 1 φλ. χλιαρό νερό (250 ml) 

• 2 κ. σούπας ελαιόλαδο 

• 2 κ. σούπας τσίπουρο 

• 1 κ. γλυκού αλάτι 

• Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων 

• 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού 

Για τη γέμιση 

• 6 μπουτάκια κοτόπουλου 

• 1/2 φλ. ελαιόλαδο (125 ml) 

• 2 κρεμμύδια 

• 1 φλ. ρύζι 

• 2 αυγά 

• 50 ml γάλα 

• 50 γρ. βούτυρο 

• Αλάτι και πιπέρι 

Παρατηρήσεις για τα υλικά 

• Έχω φτιάξει τη μισή δόση από αυτήν που είναι στο χαρτάκι και χρησιμοποίησα μικρό ταψάκι 30 εκατοστών. 

• Εγώ προτίμησα να πάρω μπουτάκια κοτόπουλου έτσι ώστε να βάλω το μηρό στον κόθρο και τα κοπανάκια να τα ξεροψήσω αλλά μπορείτε να πάρετε ολόκληρο κοτόπουλο. 

• Εκτός από κοτόπουλο μπορείτε να τη φτιάξετε και με αρνί ή κατσίκι ακόμη και με χοιρινό. 

• Η συνταγή αναφέρει ρύζι γλασέ αλλά χρησιμοποίησα κίτρινο, μακρύκοκκο γιατί φοβήθηκα μη λαπαδιάσει. Όμως την επόμενη φορά θα βάλω κανονικά γλασέ ή και καρολίνα που είναι σαφώς πιο νόστιμα από το κίτρινο. 

Πώς θα τη φτιάξουμε… 

Για τη ζύμη 

Ανακατεύουμε το νερό με το ελαιόλαδο, το τσίπουρο και το αλάτι. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι μία ζύμη μαλακή και ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για μισή ώρα. 

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 κομμάτια. Τα 4 θα είναι μεγαλύτερα και τα 3 θα είναι μικρότερα. Ενδεικτικά, το ζυμάρι μου ήταν 750 γρ. Οπότε το χώρισα σε 4 μεγάλα κομμάτια, βάρους 150 γρ. το καθένα και 3 μικρά, βάρους 80 γρ. Με τη βοήθεια του νισεστέ ανοίγουμε πρώτα τα μικρά στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε και τα τοποθετούμε στην ανάποδη ενός ταψιού.
Αν ανοίξουν λίγο περισσότερο, πριν το ψήσιμο τα σουρώνουμε ελαφρώς ώστε να χωρέσουν στο ταψί αργότερα. Τα ψήνουμε ένα ένα, στους 200C στις αντιστάσεις μέχρι να στεγνώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Στο τέλος του βρασίματος πρέπει να έχουν μείνει 3 φλ. ζωμός οπότε βάζουμε το ανάλογο νερό. Αφήνουμε το κοτόπουλο και το ζωμό να κρυώσουν. Δεν βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό για να μην στεγνώσει. 

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κομματάκια και τα σοτάρουμε. Όταν μαλακώσουν, ρίχνουμε το ρύζι, 1 φλ. ζωμό από τα 3 που κρατήσαμε, αλάτι και πιπέρι. Μόλις το ρύζι ρουφήξει τα υγρά, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. 

Συναρμολόγηση 

Ανοίγουμε τα 4 μεγάλα φύλλα σε μέγεθος 10 εκ. μεγαλύτερα από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα απλώνουμε στο λαδωμένο ταψί, λαδώνοντας τα κι αυτά ενδιάμεσα. Από πάνω τους, τοποθετούμε τα 3 φύλλα που ψήσαμε προηγουμένως.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και ξεψαχνίζουμε αυτό που θα βάλουμε στον κόθρο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το κοτόπουλο περιμετρικά και γυρνάμε τα φύλλα για να το σκεπάσουμε. Αλείφουμε τον κόθρο με ελαιόλαδο.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τα ρίχνουμε στο ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στο κέντρο του ταψιού και περιχύνουμε με τα δύο φλ. ζωμό που κρατήσαμε. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια που κρατήσαμε για να ψηθούν και τα τοποθετούμε από πάνω. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και τα σκορπίζουμε στην επιφάνεια. Ψήνουμε στους 200C στις αντιστάσεις μέχρι να ρουφήξει το ρύζι όλο το υγρό και να ροδοκοκκινήσει η πίτα και τα “κοψίδια”. Εμένα μου πήρε 50 λεπτά. 
(Γίνεται και με αρνί )

Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου