γλυκό καρπούζι!!!

γλυκό καρπούζι!!!

Μια συνταγή από την ειδική στο είδος!!!ΒΑΣΩ ΒΕΛΗ ΜΑΝΟΥΚΑ !!!


η συνταγή είναι: 
Κόβουμε τις φλούδες του καρπουζιού με πάχος ένα εκατοστό περίπου και καθαρίζουμε καλά από το πράσινο μέρος! 
Δεν πρέπει να μείνει ούτε ίχνος καν από τη φλούδα, γιατί θα παραμείνουν σκληρά αυτά τα σημεία!
Αν θέλουμε, αφήνουμε να φαίνεται ελάχιστη από την κόκκινη ψίχα του φρούτου για να είναι πιο όμορφο στην εμφάνιση. 
Για να γίνει τραγανό, χρησιμοποιούμε ξινό! Βγαίνει κατά 85-90% τραγανό, σε σχέση με τον ασβέστη, χάνει δηλαδή ένα 10-15%!
(Η διαδικασία με ασβέστη, είναι πως κάνουμε ασβεστόνερο, αφήνουμε να καθίσει ο ασβέστης, παίρνουμε από πάνω το καθαρό νερό και μέσα σ αυτό βάζουμε το καρπούζι για μερικές ώρες)
Το βάζουμε λοιπόν σε ξινό, με πολύ παγωμένο νερό και πολλά παγάκια, όλη την νύχτα στο ψυγείο! Για να έχουμε μία εικόνα για τις αναλογίες, σε ένα κιλό φλούδα καθαρή, βάζουμε μία κοφτή κουταλιά της σούπας ξινό, όταν η λεκανίτσα που θα χρησιμοποιήσουμε, χωράει 2-3 λίτρα νερό, ενώ αν χωράει περισσότερο, θα αυξήσουμε λίγο το ξινό! 
To πρωί, το βγάζουμε από το ψυγείο και το ξεπλένουμε πολύ καλά, 3-4 "χέρια", αλλιώς δεν θα δένει αργότερα το σιρόπι μας!
Βάζουμε στο 1 κιλό φλούδες, 1μισυ κιλό ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό και ένα κλαδάκι αρμπαρόριζα από την αρχή του βρασίματος ή αν θέλουμε βανίλια, εγώ έχω πειραματιστεί και με βασιλικό και μας άρεσε πολύ.
Το σιρόπι το έχουμε ήδη ελάχιστα βρασμένο και όχι δεμένο, για να προλάβει να βράσει μαζί με το καρπούζι!
Αφού έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά τις φλούδες, τις βάζουμε στο σιρόπι, να βράσουν σε δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσίσει η σάρκα και να γίνει εντελώς διάφανο ακόμα και το πιο μικρό κομματάκι! Αν προλάβει να δέσει το σιρόπι πριν γίνει αυτό, ρίχνουμε πάλι λίγο νεράκι και συνεχίζουμε!
Καλό θα είναι αν μπει σε μικρά βαζάκια, να κάνουμε περισσότερο σιρόπι για να φτάσει! Ακομα και διπλή δόση μπορεί να πάρει, καθώς η φλούδα απορροφάει το σιρόπι


καλή επιτυχία 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου