Αγιοδημητριάτικα Χανίων,παραδοσιακή συνταγή

           Αγιοδημητριάτικα Χανίων

            
                          Φουρνίσαμε λοιπόν!!!!!!!


Τα Αγιοδημητριάτικα είναι ένα παραδοσιακό κέρασμα που φτιάχνονταν για την γιορτή του

Αγίου Δημητρίου στα Χανιά της Κρήτης η συνταγή είναι από μια πολύ αγαπημένη 

διαδικτυακή φίλη την Afroditi Malandraki 

             Υλικά


  • 2 κιλά αλεύρι τύπου 70% 
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ ζάχαρη
  • 90 γρ μαγιά
  • Μισό φακελάκι μαστίχα
  • Μισό φακελάκι κόλιανδρο
  • Ένα σφινάκι ούζο
  • 4 βανίλιες
  • Λίγο αλάτι
  • 3,5 κούπες αλούσια

( η αλούσια είναι καθαρό σταχτόνερο . Για κάθε ένα ποτήρι νερό βάζουμε μια κουταλιά της σούπας στάχτη καθαρή κοσκινισμένη βράζουμε για δυο λεπτά αφήνουμε να καθίσει η στάχτη και παίρνουμε το καθαρό νερό)


Για τα κρίθινα έβαλα


  • 3 κιλά αλεύρι τύπου 70%
  • 1 κιλό κρίθινο
  • 1 κιλό ολικής
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 200 γρ μαγιά
  • 1 κσ αλάτι
  • 1 κσ ρίγανι
  • 1 κσ θυμάρι
  • 9 κούπες νερό
Και στις δυο περιπτώσεις από βραδύς έκανα την προετοΙμασΊα με την μαγιά, την έβαλα με μια κούπα νερό,(στη μια περίπτωση για τα κρίθινα)και με την αλούσια( για τα  Αγιοδημητριάτικα) και λίγο αλεύρι ώστε να κάνω χυλό και να ενεργοποιηθεί η μαγιά......... και στα δυο εγώ έβαλα και λίγο προζύμι που είχα και τα άφησα σκεπασμένα μέχρι το πρωί.

Σήμερα λοιπόν πρωί πρωί  έκανα τα ζυμάρια μου βάζοντας σε κάθε περίπτωση τα υλικά που σας γράφω και τα άφησα για μια ώρα να ξεκουραστούν


Μετά τον χρόνο ξεκούρασης και αφού ξεκουράστηκα και εγώ από το πολύ ζύμωμα ,γιατί θέλουν καλό ζύμωμα η αλήθεια είναι! τα έπλασα ,τα έβαλα στα ταψιά και τα άφησα να φουσκώσουν. Εμένα σε μια ώρα ήταν έτοιμα γιατί δούλεψα πολύ το ζυμάρι,  έβαλα φρέσκια μαγιά και τα υγρά που χρησιμοποίησα ήταν  όλα χλιαρά!!!!! 


Ως εδώ καλά!!!!! ......Αν τα ψήσετε σε ξυλόφουρνο οι συμβουλές μου είναι λίγες δεν μπορώ να σας πω θερμοκρασίες και χρόνο ψησίματος, εξαρτάται από το φούρνο, αν όμως κάνετε μικρή ποσότητα στην κουζίνα σας ,ψήνετε στους 180 βαθμούς , περίπου μισή ώρα!!!!!!
 Το ψήσιμο  στον ξυλόφουρνο πήρε μία ώρα



Όταν ψηθούν τα κόβουμε και τα ξανά φουρνίζουμε σε πιο αδύναμο φούρνο να γίνουν παξιμάδια ,τρώγονται βεβαίως βεβαίως και φρέσκα!!!! είναι αφρός και πεντανόστιμα!!!!!!!!!! 
 Afroditi Malandraki 
                                                                     

Καλή επιτυχία                                


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου