Ντάκος Χανιώτικος

                                   Ντάκος Χανιώτικος 

                      Παραδοσιακή συνταγή από την  Afroditi Malandraki



Κουραστική διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει!!!!!


         Υλικά

  •  3 κιλά αλεύρι τύπου 70% 
  •  ένα κιλό ολικής αλέσεως χοντρό 
  •  ένα κιλό ολικής απαλό 
  •  ένα κιλό κρίθινο 
  •  προζύμι σε μέγεθος πορτοκαλιού (τα πήρα από τον φούρνο τα αλεύρια και το Προζύμι) 
  •  2%αλάτι 
  •  μια κούπα ρίγανη και θυμάρι ανακατεμένα 
  •  δύο ποτήρια νερό για κάθε κιλό αλεύρι

    Εκτέλεση


 Από το προηγούμενο βράδυ ανάπιασα το Προζύμι μου και το πρωί άρχισα!!!!!! Στο Προζύμι έβαλα, ένα ποτήρι νερό και ένα ποτήρι αλεύρι τύπου 70%και το άφησα όλο το βράδυ να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει!!!!
                                       


Το πρωί σε μια μεγάλη λεκάνη έβαλα 3 κιλά αλεύρι τύπου 70% ,ένα κιλό ολικής αλέσεως χοντρό ένα κιλό ολικής απαλό και ένα κιλό κρίθινο , τα ανάμιξα καλά ,έκανα μια λακούβα και έριξα το φουσκωμένο μου Προζύμι, 2%αλάτι, μια κούπα ρίγανη και θυμάρι ανακατεμένα ,και δύο ποτήρια νερό για κάθε κιλό αλεύρι!!!!!

                                           




 Εδώ αρχίζει το ζόρι!!!!! Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και προσθέτουμε μια κούπα ελαιόλαδο σιγά σιγά ενώ ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει λείο και απαλό το ζυμάρι!!! 




                                       
Εγώ ένα μισάωρο το ζύμωσα, θέλει υπομονή και γερά χέρια!!!!

 Έκοψα κομμάτια περίπου ίδια όλα και έκανα μπάλες, που άφησα να φουσκώσουν περίπου μια ώρα

 

  Μετά έπλασα κορδόνια χάραξα και έβαλα σε αλευρωμένα ταψιά ( αν τα ψήσετε στην κουζίνα τα λαδώνετε τα ταψιά), άφησα σκεπασμένα πάλι μια ώρα να φουσκώσουν



Άναψα τον φούρνο και έψησα μια ώρα (σε ηλεκτρική θέλει 45 λεπτά στους 180 βαθμούς) 






                       μόλις ψηθούν κόβουμε και φουρνίζουμε ξανά να γίνουν παξιμάδι!!!!!!

                                                                                                                                                                                         
                 
   

                                                           Καλή επιτυχία

                                                          Afroditi Malandraki

πρόταση σερβιρίσματος!! 

           

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου