Πάμε μια βόλτα στο Αϊβαλί!!!...
Το όνομά του γνωστό, νοσταλγικό και
χιλιοτραγουδισμένο
Εικόνα 6: Παλιά φωτογραφία του Αϊβαλίου από το βιβλίο «Το χρονικό των δέκα ημερών-Αιβαλί 1922» της Αγάπης Μολυβιάτη Βενέζη.
........Μπαμπάτσικα να τα κάμνεις γιαβρί μου,να χορταίνει το μάτι τ'ανθρώπου...έλεγε η γιαγιά Ελένη της Afroditi Felemega ...και συνέχισε να πλάθει με επιδεξιότητα τα σμυρνέικα κουλουράκια και μοσχοβόλαγε μαστίχα όλη η γειτονιά.... διδαχές από μια αρχοντική Μικρασιάτισσα γιαγιά την Ελένη Κουτσούκου!
Τα παραδοσιακά Σμυρνέικα κουλουράκια της γιαγιάς Ελένης
Υλικά
- 1 κούπα ζάχαρη.
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο αιγοπρόβειο χύμα.
- 2 κρόκους αυγών.
- 1/2 κούπα γάλα χλιαρό.
- 1 πρέζα αλάτι
- 5-6 κόκκους μαστίχα αλεσμένη με ένα κουταλάκι ζάχαρη στο μούλτι
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 4,1/2 κούπες αλεύρι
- τα ασπράδια των αυγών για επάλειψη
Εκτέλεση
- Χτυπάμε την ζάχαρη μαζί με το βούτυρο πολύ καλά να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών έναν έναν μέσα στο βούτυρο και την ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλάτι και την μαστίχα.
- Ανακατεύουμε το μπέικιν και τη σόδα μαζί με το αλεύρι.
- Ενώνουμε το αλεύρι με το αφράτο μείγμα του βουτύρου ( κρατάμε λίγο ή μπορεί να χρειαστεί και λίγο ακόμη,ανάλογα το αλεύρι)
- Ζυμώνουμε ελαφριά μέχρι να πιει το αλεύρι
- Πλάθουμε τα κουλουράκια
- Τα αλείφουμε με τα ασπράδια των αυγών,ελαφρά χτυπημένα με λίγο νεράκι
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα η στους 200 με αντιστάσεις ,15-20 λεπτά να ροδίσουν...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου