Χταπόδι κοκκινιστό με σταφίδες


   Υλικά:

Περίπου 700-800 gr χταπόδι (ένα, ή δύο πιο μικρά)

180 ml (3/4 κούπας) κρασί 

30 ml  ( 2κουταλιές) ξίδι

400-500 gr ντομάτα τριμμένη (κονσέρβα ή φρέσκια)

125-150 ml (1/2- 2/3 κούπας) ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μέτρια

2-3 σκελίδες σκόρδο

Πιπέρι

Μπαχάρι ή κύμινο

Σταφίδες μαύρες 

2 κουταλιές μέλι 

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα ολόκληρο ή αν είναι πολύ μεγάλο σε κομμάτια, με τα υγρά που έχει συγκρατήσει από το πλύσιμο, και μαγειρεύουμε στο μέγιστο της θερμοκρασίας του ματιού μέχρι να αρχίσει να βράζει.


Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Μόλις τα απορροφήσει προσθέτουμε το κρασί και το ξίδι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, να είναι σχεδόν έτοιμο. Το βγάζουμε σε ένα σκεύος και το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μεγάλης μερίδας. Αφήνουμε τις άκρες των πλοκαμιών πιο μακριές για να φαίνονται όμορφα στο πιάτο. 


Αδειάζουμε στην κατσαρόλα ξανά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο. Μόλις ξαναπάρει βράση προσθέτουμε την ντομάτα τα μπαχαρικά και τις σταφιδες. 


Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα,περίπου ένα 20λεπτο, μετά την προσθήκη της ντομάτας.Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε και 2 κουταλιές μέλι θυμαρίσιο. 

 Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή κάποιο πιλάφι .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου