Στη Θεσσαλία το λέμε γλυκό του ψυγείου, στη Ζάκυνθο το λένε φρυγανιά Ζακύνθου ενώ στην Πόλη εκμέκ Πολίτικο!!...Όπως και να το πούμε ,εκείνο μιλάει στην γλώσσα μας,δροσίζει γλυκά τον ουρανίσκο μας και φέρνει όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις στο νου μας!!
Μια υπέροχη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε!!
Υλικά για ένα ταψί 28 επί 35
12 φρυγανιές
4 κουταλιές της σούπα λικέρ μαστίχα
κανέλα
100 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα χοντροκομμένα
Για την κρέμα :
1 ,320 λίτρο γάλα
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου γεύση βανίλια
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου γεύση λεμόνι
9-10 κσ ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
Για την σαντιγί
1 φυτική κρέμα κρύα
1/2 ζαχαρουχο
Πως το κάνουμε
Ετοιμάζουμε την κρέμα . Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το γάλα στην άκρη και το υπόλοιπο το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη , την βανίλια και το ξύσμα . Μόλις αρχίσει να κοχλάζει , διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου μέσα στο κρύο γάλα που έχουμε κρατήσει και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών . Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι .
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά για 10- 12 λεπτά.Στρώνουμε τις φρυγανιές στον πάτο του ταψιού . Τις σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Μόλις ρουφήξουν το σιρόπι τις πασπαλίζουμε με κανέλα και τις ραντίζουμε με το λικέρ μαστίχα. ( εναλλακτικά, αν δεν έχουμε λικέρ μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε λίγη κοπανισμένη μαστίχα μέσα στο σιρόπι) .
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές .
Ετοιμάζουμε την σαντιγί .
Χτυπάμε την φυτικη κρέμα και τη βανίλια μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαντιγί και προσθέτουμε σιγά σιγά και το ζαχαρουχο.Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα.Καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι τα αμύγδαλα για 3-4 λεπτά. Τα χοντροκόβουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού.Παγώνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!!
Georgia Koutrouli
Μια υπέροχη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε!!
Υλικά για ένα ταψί 28 επί 35
12 φρυγανιές
4 κουταλιές της σούπα λικέρ μαστίχα
κανέλα
100 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα χοντροκομμένα
Για την κρέμα :
1 ,320 λίτρο γάλα
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου γεύση βανίλια
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου γεύση λεμόνι
9-10 κσ ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
Για την σαντιγί
1 φυτική κρέμα κρύα
1/2 ζαχαρουχο
Πως το κάνουμε
Ετοιμάζουμε την κρέμα . Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το γάλα στην άκρη και το υπόλοιπο το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη , την βανίλια και το ξύσμα . Μόλις αρχίσει να κοχλάζει , διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου μέσα στο κρύο γάλα που έχουμε κρατήσει και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών . Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι .
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά για 10- 12 λεπτά.Στρώνουμε τις φρυγανιές στον πάτο του ταψιού . Τις σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Μόλις ρουφήξουν το σιρόπι τις πασπαλίζουμε με κανέλα και τις ραντίζουμε με το λικέρ μαστίχα. ( εναλλακτικά, αν δεν έχουμε λικέρ μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε λίγη κοπανισμένη μαστίχα μέσα στο σιρόπι) .
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές .
Ετοιμάζουμε την σαντιγί .
Χτυπάμε την φυτικη κρέμα και τη βανίλια μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαντιγί και προσθέτουμε σιγά σιγά και το ζαχαρουχο.Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα.Καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι τα αμύγδαλα για 3-4 λεπτά. Τα χοντροκόβουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού.Παγώνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!!
Georgia Koutrouli
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου