Μπατζίνα

Μπατζίνα!!!ζεστή και λαχταριστή!! καθαρά πίτα της πεδινής Θεσσαλίας, αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα, απ’ τα παιδικά μου χρόνια, ένα αγαπημένο τύπο πίτας κυρίως καλοκαιρινής μέχρι και το τέλος φθινοπώρου, περίοδο που αφθονεί το κολοκύθι, μια και αποτελεί το κύριο συστατικό της μπατζίνας.
Η μπατζίνα είναι μια πίτα λεπτή σε πάχος 1 εκ. περίπου.
Εκτός απ’ το κολοκύθι χρησιμοποιούμε γάλα και τυρί. Εξαιρετική γεύση έχει όταν αντί για γάλα χρησιμοποιήσουμε τυρόγαλο και φρέσκο τυρί. Πρόκειται για μία καταπληκτική πίτα απόλυτα υγιεινή και θρεπτική. Αρέσει σε όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα, σαν εμένα!
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
Για ταψί 40 εκ. στρογγυλό
750 ml γάλα
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κούπα καλά στυμμένο κολοκύθι λευκόσαρκο
450 γραμ. τυρί φέτα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
80 γραμ. αγελαδινό βούτυρο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κόβουμε στα δυο το μεγάλο κολοκύθι, βγάζουμε τους σπόρους και ξύνουμε με το κουτάλι την σάρκα μέχρι την φλούδα. Το στύβουμε καλά και παίρνουμε 1,5 κούπα κολοκύθι.Σε μένα κατάλληλο σκεύος ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, το λάδι, το κολοκύθι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το τυρί και σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα που να μοιάζει με χυλό. Παίρνουμε ένα ταψί 40 εκ. στρογγυλό τύπου σινί, κατάλληλο για πίτες. Αλείφουμε με λίγο απ' το βούτυρο των 80 γραμμαρίων την επιφάνεια του. ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί και τον απλώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα. Από πάνω ρίχνουμε 100 γραμμάρια τυρί τριμμένο και το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια.
Ψηνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμενο φουρνο . Σε μία ώρα περίπου θα είναι έτοιμη η μπατζίνα μας με το χρυσοκίτρινο χρώμα της, λεπτή και ευωδιαστή.
Καλή επιτυχία!!
Georgia Koutrouli
Πηγή: Αφοί Μαλλιώρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου