Κέικ λεμονιού με σπόρους chia και κεφίρ.


Κέικ λεμονιού με σπόρους chia και κεφίρ.



 Είναι ζουμερό, αφράτο και μυρωδάτο 

Υλικά 

½ κούπα κεφίρ (150 ml)

2 κ.σ. σπόρους chia

1 ½ κούπα αλεύρι γ.ο.χ. (220 γρ)

1 ½ κ.γ. baking powder

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (1 λεμόνι)

½ κ.γ. αλάτι

½ κούπα βούτυρο (125 γρ)

1 κ.σ. ηλιέλαιο

1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (200 γρ)

3 μεγάλα αυγά

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το σιρόπι¼ κούπας χυμό λεμονιού3 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Για το γλάσο¾ κούπα άχνη ζάχαρη1 κ.σ. χυμό λεμονιού1 ½ κ.σ. γάλα

Εκτέλεση 

Σε μια κούπα προσθέτουμε το κεφίρ και έπειτα τους σπόρους chia. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά.

Αν δεν έχουμε κέφιρ χρησιμοποιούμε  σε ιδια ποσότητα  γάλα με  2κσ λευκό ξίδι , το αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα 

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Αφήνουμε στη άκρη.

Στον κάδο του μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Με το μίξερ να λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα κάθε φορά και μετά το χυμό λεμονιού. Χτυπήστε με μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το ένα τρίτο του μείγματος αλευριού και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό κεφίρ με τους σπόρους chia και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Επαναλαμβάνουμε με ένα άλλο τρίτο μείγμα αλευριού και στη συνέχεια το τελευταίο μισό του κεφίρ, τελειώνοντας με το τελευταίο τρίτο του αλευριού. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια αλευροβουτυρωμένη φόρμα του κέικ 23 εκατοστών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C αέρα, για 45-55 λεπτά.  Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέικ μέχρι το μαχαίρι να βγει καθαρό.

Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε.

Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού και την άχνη ζάχαρη. Αλείφουμε το σιρόπι στο κέικ ενώ είναι ακόμα ζεστό. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς.

Όταν το κέικ κρυώσει, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για το γλάσο και περιχύνουμε το κέικ. Αφήνουμε να στεγνώσει ελαφρώς το γλάσο πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία !

Georgia Koutrouli 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου