Τα τσουρέκια της γιαγιάς Μαρίκας

Τα τσουρέκια της γιαγιάς Μαρίκας !! Μια παραδοσιακή συνταγή χρόνων!!

Υλικά
250 γρ βούτυρο λιωμένο
250 γρ μαργαρίνη λιωμένο
1 λίτρο γάλα
1 φλυτζάνα νερό
7 κρόκους αυγών χτυπημένους
7 ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρεγκα
Το ξύσμα και τον χυμό από 1 πορτοκάλι
3-4 κόκκους μαστίχα
4-5 κόκκους κακουλέ ή μια κοφτή κουταλιά εάν είναι σε σκόνη
6-7 κόκκους μαχλέπι ή μια κοφτή κουταλιά
2 βανίλιες
1 κουταλάκι αλάτι
3 κιλά αλεύρι
1 κιλό ζάχαρη +Μια φλυτζάνα ακομη
200 γρ μαγιά νωπή

2 κρόκους αυγών, 2κσ ζάχαρη, 2κσ νερό
Σουσάμι

Βήμα πρώτο
Σε μια λεκάνη βάζουμε το 1 κιλό αλεύρι ,ζεσταίνουμε το μισό γάλα με τη μια φλυτζάνα νερό, να είναι χλιαρό
Βάζω τη μαγιά στο αλεύρι και ρίχνω σιγα σιγα το γάλα έτσι ώστε να λιώσει η μαγιά ,συνεχίζω να ανακατεύω και το αλεύρι έτσι ώστε να φτιάξω μια αχαμνή ζύμη .Αυτή είναι η μαγιά μας ,την σκεπαζούμε και την κρατάμε σε ζεστό μέρος ,ώστε να φουσκώσει, συνήθως χρειάζεται 1 ώρα να κάνει φουσκάλες και να γίνει η διπλάσια σε όγκο
Βήμα δεύτερο
Μέχρι να ανέβει η μαγιά μας ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα,τη ζάχαρη ,τους κρόκους, το πορτοκάλι, τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι, τα μυρωδικά χτυπημένα στο γουδί, τη μαστίχα χτυπημένη στο μίξερ με λίγο ζάχαρη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο.Τα ανακατεύω καλά και όταν η μαγιά είναι έτοιμη τα ζεσταίνω τόσο όσο να αντέχει το χέρι μου (χλιαρό Όχι καυτό)
Βήμα τρίτο
Ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτω το χλιαρό μίγμα της κατσαρόλας και τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθούν καλά (Από κάτω προς τα πάνω και πατάω με την παλάμη μου μόνο ,όχι με γροθιές)
Αρχίζω έτσι να ρίχνω λιγο λιγο το βουτυρο,σταδιακά σε 3-4 δόσεις έτσι ώστε να απορροφά την κάθε δόση κάθε φορά
Μόλις απορροφηθεί όλο το βούτυρο αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος σκεπασμένη 1,1/2 ώρα περιπου,να φουσκώσει
Όταν η ζύμη μας φουσκώσει την πλάθουμε σε τσουρέκια και τα βάζουμε στα ταψιά της κουζίνας ,αφού πρώτα τα στρώσουμε με μια λαδόκολλα (η δόση είναι για 3 ταψια)
Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν, χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με 2 κουταλιές της σούπας νερό και 2 κουταλιές ζάχαρη, αλείφουμε τα φουσκωμένα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι
Εχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κατω και μόλις βάλουμε τα τσουρέκια κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 39 έως 40 λεπτά
Καλή επιτυχία!!
Ελένη Κανελλοπούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου